schackOnline skolan har bytt adress, välkommen till http://schackonline.com istället!

 
Nybörjare
Vad är schack?
Vad går det ut på?
Lär dig pjäserna
Så vinner du
Notation
Tio tips
Öppningar
Schack-klockan
Spela schack!
Partier
Schack-rekord
Krimskrams
Boktips
Ordlista
Ratingräknare
Filarkivet
Länkar
Forum
Sök på sidan
Kontakta
Sitemap
Om sidan

 

Tio vinnande tips! Av IM Arthur Bisguier

Schack är ett spel som kräver både strategiskt tänkande och taktisk förståelse. Varje spelare styr över en ”armé” av 16 pjäser, ett välspelat parti mellan någorlunda jämbördiga motståndare har tre skeden:

Öppningen: Här strävar spelarna efter att utveckla sina "trupper" och placera dem så att de är så väl förberedda som möjligt för den kommande drabbningen.

Mittspelet börjar när utvecklingen är färdig och spelarna manövrerar sina pjäser för att anfalla motståndarens pjäser, eller försvara/korrigera de svagheter som finns i den egna ställningen.

Slutspelet är det sista skedet av ett parti och när de flesta pjäser försvunnit från brädet. Under öppningen och mittspelet behöver kungen skyddas så väl som möjligt. I slutspelet däremot visar sig kungen vara en stark anfallspjäs och det brukar vara bra att låta den delta offensivt för att hjälpa till. Något som många gånger kan vara helt avgörande för hur partiet ska sluta.

Allt eftersom partiet pågår så "byter" ofta spelarna pjäser med varandra. Det innebär att den ena spelaren tar en pjäs från motståndaren, och den andra spelaren tar tillbaka en likvärdig pjäs från den förste. (Poängräkningsidan visar de olika pjäsernas ungefärliga värde.)

Ibland kan en spelare ”offra” material (en, eller kanske flera bönder/pjäser) för att få övertag i ställningen. Det kan ske genom att man låter motspelaren ta en pjäs som är mer värd än vad man rent materiellt kan ta tillbaka. Det är bra, t.ex. om det kan göras så att det blir väldigt öppet framför motståndarens kung, eller att man på annat sätt får till ett avgörande i partiet.

Nu är du redo att titta på tipsen!

1. Försök fundera ut varför motståndaren gjorde sitt drag
2. Gör det bästa möjliga svarsdraget
3. Tänk ut en plan för vad du vill uppnå
4. Se till att du vet pjäsernas värde
5. Utveckla dig snabbt och klokt i öppningen
6. Sträva efter kontroll över centrumfälten på brädet
7. Se till att kungen står skyddad
8. Överväg när det är bra att byta av en pjäs och när det inte är det
9. Tänk på slutspelet
10. Var alltid på din vakt

Stressa inte när du spelar. Ta tid på dig och studera tipsen noga. Sedan är det bara att träna på dem i ”verkligheten” – och att ha kul!


Fritt översatt efter IM Arthur Bisguiers engelska text.
© schackOnline 2003 - Översatt och publicerad med tillstånd av ChessCentral
 

 

Gå till http://schackonline.com istället!